Blog 25: Projectmanagement in de Zorg Onderzoek 2019-3

Projectmanagement in de Zorg Onderzoek
If it is to be, it is up to us. (blog 3 van 3)


In deze laatste blog naar aanleiding van het Projectmanagement in de Zorg onderzoek 2019 bespreken we de bevindingen met betrekking tot strategisch projectmanagement, oftewel projectportfoliomanagement (PPM). De bevindingen rondom meer operationele en tactische aspecten bespraken we in twee eerdere blogs (‘Noodzaak tot verandering’ en ‘Waarom projecten mislukken’).

In 2018 deden wij specifiek onderzoek naar projectportfoliomanagement (PPM) in de zorg. Het beeld dat daaruit kwam, sloot aan bij eerdere onderzoeken. De voornaamste conclusies waren dat het eerder uitzondering dan regel is dat PPM goed op de kaart staat, maar dat als zorgorganisaties PPM methoden en technieken hanteren ze dat lang zo slecht nog niet doen. Kortom: Er zijn zeker wel zorgorganisaties die goed antwoord kunnen geven op de vragen op de PPM checklist, maar dat zijn er helaas nog niet veel.

Daarmee snijden zorgorganisaties zichzelf in de vingers, want de meerwaarde van PPM is ondertussen uitgebreid gedocumenteerd in zowel praktische en als wetenschappelijke literatuur. Lees bijvoorbeeld ‘Ambities realiseren in de zorg met Projectportfolio Management’. Samengevat komen de baten van PPM neer op:
  • Effectief & efficiënt veranderen (projecten die helpen en niet hinderen)
  • Integraal overzicht creëren zodat gefundeerde keuzes kunnen worden gemaakt:
    • Voor welke projecten starten, stoppen of uitstellen (besturen)
    • Voor welke projecten extra aandacht behoeven (beheersen)
  • Besparen van:
    • Tijd
    • Geld
    • Energie
    • Frustraties
Nog korter samengevat schept strategisch projectmanagement simpelweg rust en resultaat. 

Daarnaast benoemen wij hier graag nog een aantal voordelen van voldoende strategische aandacht schenken aan het geheel van alle projecten en programma’s in zorgorganisaties:
  • Het gesprek gaat eens niet over het ‘normale’ werk maar juist over hoe dat te verbeteren. Gefundeerd en gestructureerd samenwerken aan het projectenportfolio helpt MT’s om te ontsnappen aan de waan van de dag; niet alleen op de jaarlijkse heidag en bij het maken van de kaderbrief maar continu.
  • Samen aan een projectenportfolio sleutelen voorkomt ‘navel staren’ of een te grote interne gerichtheid. De buitenwereld dringt zich namelijk op aan zorgorganisaties via allerlei projecten en programma’s. Structureel oog voor de wensen en eisen van de omgeving, die uitmonden in allerlei projecten en programma’s, helpt organisaties bezig te blijven met hun relevantie in de bredere context.
  • Los van de planning & control cyclus de aandacht vestigen op successen en falen helpt om niet te verzanden in de dagdagelijkse sleur. Voortdurend met je poten in de klei staan kan voelen of we met z’n allen enkel aan het doormodderen zijn. Het is heel fijn wanneer geslaagde projecten redenen geven voor een feestje, borrel, taart of ijsje. Momenten van reflectie naar aanleiding van (te laat) gestopte of (volledig) mislukte projecten bieden daarnaast interessante leer- en ontwikkelervaringen voor individuen, teams en organisaties.
Afstemming projecten op de strategie

In het kader van strategisch projectmanagement / PPM is en blijft de hamvraag die naar de ‘strategic alignment’, oftewel: zijn de projecten en programma’s in het projectenportfolio in lijn met de strategie. Of met andere woorden: Doen we de goede projecten en programma’s? In tegenstelling tot kernvraag van operationeel projectmanagement: Doen we de projecten en programma’s goed? Het is heel leuk voor een organisatie als zij lekker efficiënt bezig is met projecten, maar als dat niet het juiste effect sorteert, dan zet het alsnog geen (strategische) zoden aan de dijk. Een projectenportfolio moet niet alleen worden beheerd maar ook bestuurd. 

Uit ons onderzoek blijkt dat nog lang niet alle organisatie volmondig kunnen beamen dat hun projectportfolio goed is afgestemd op de strategie van de organisatie. In net iets meer dan 20% van de gevallen wel, bij de rest van de organisaties dus niet volledig en bij meer dan 20% van de organisaties onvoldoende.
Het zou interessant zijn om eens door te vragen waarom projectenportfolio’s dan niet volledig zijn afgestemd op de strategie. Misschien komt het wel, omdat zodra een strategie op papier staat deze alweer achterhaald is. Of omdat de omschrijving van de strategie blijft hangen in algemeenheden die altijd kunnen gelden. Wellicht schuilt het antwoord in het feit dat veel strategieën zich niet lenen om goed in projecten en programma’s te worden uitgewerkt, bijvoorbeeld vanwege hun vaagheid. Wat ook nog wel eens gebeurt, is dat organisatiestrategieën ‘rituele dansjes’ zijn van het MT en dat verder niemand zich daar wat van aantrekt. Hoe dan ook is het een gemiste kans om meer rust in de tent en resultaat van projecten en programma’s te krijgen.
PPM onbekend en onbemind

‘Denkt u dat uw organisatie het gebruik van PPM voldoende kent en benut?’, vroegen wij tot slot van ons onderzoek. Nee, zegt bijna 90%. Dat is enerzijds niet verwonderlijk, maar anderzijds zijn we daar wel zelf bij.

Het is niet verwonderlijk dat PPM nog steeds onbekend en dus onbemind is, omdat het management van zorgorganisaties doorgaans niet beseft dat zij van projecten meer werk moet maken. Dat is logisch wanneer men zich bedenkt dat projectmanagement een relatief nieuwe managementdiscipline is en dat het een recent fenomeen is dat projecten zoveel mensen & middelen vergen en dat zij zo belangrijk zijn voor het succes van organisaties. Antonio Nieto-Rodriguez legt uit in ‘Why senior executives neglect project management’ dat dit komt doordat het senior management hierover te weinig hoort van management gurus, doordat in MBA-programma’s hier te weinig aandacht voor is en omdat hierover te weinig wordt gepubliceerd. Dat is in het algemeen al het geval, maar in de zorg misschien nog wel twee keer zo veel. 
Maar we zijn er dus zelf bij! Wij laten het zelf gebeuren dat projectmanagement en PPM nog steeds niet overal voldoende op de kaart staat. Wij staan erbij en kijken er naar. Wij kunnen hierin echter ook verandering brengen. In 10 woorden van 2 letters: If it is to be, it is up to us. Met ‘us’ doel ik hier voor alle duidelijkheid op de lezers van deze blog. Jouw motto moet daarom zijn, wederom in 10 woorden van 2 letters: If it is to be, it is up to me! Is dat complex? Ja. Is dat de moeite waard? Ja. Kun je samen met andere optrekken via stichting Projectmanagement in de Zorg? Ja, want alleen samen verbeteren we projectmanagement in de zorg en daarmee de zorg.

2019, John van Rouwendaal & Maarten van Weeghel
Share by: