Blog 10: Project Portfolio Management in de Zorg benchmark 2018

Project Portfolio Management in de Zorg
Benchmark 2018


Allereerst moet worden opgemerkt dat de Project Portfolio Management (PPM) in de Zorg benchmark 2018 niet het predicaat wetenschappelijk verdient, maar dat het wel een beeld schetst van de stand van zaken van PPM in de Zorg. Dat beeld komt overeen met eerdere benchmarks in 2013 en 2015. Opvallend aan dit beeld blijft dat ondanks vriendelijke edoch dringende aansporingen de respons erg laag blijft. In 2013 concludeerden wij reeds dat dit deels te verklaren valt uit het feit dat heel veel zorgorganisaties simpelweg niets melden hebben op gebied van PPM, omdat zij op dit gebied onbewust onbekwaam zijn. Het is eerder uitzondering dan regel dat PPM als zodanig op de bestuurlijke, directie- en/of managementagenda staat. Hieraan lijkt in 2018 maar mondjesmaat iets te zijn veranderd ten opzichte van 2013 en 2015. Het gebrek aan de juiste aandacht werd bevestigd tijdens de ronde tafel naar aanleiding van de benchmark: Projectmanagers c.s. zien vaak wel nut en noodzaak van PPM, maar zij vinden geen gehoor bij de hogere echelons van zorgorganisaties.

De gebrekkige respons is voor een deel ook te verklaren uit feedback die wij herhaaldelijk kregen: ‘Wanneer je niet of beperkt aan PPM doet, is het erg lastig of onmogelijk om de vragenlijst in te vullen.’ Veel organisaties, die pas net begonnen zijn met PPM, hebben daarom niet meegedaan met het onderzoek. Dat is jammer, want de onderzoekers weten uit persoonlijke ervaring dat ondertussen steeds meer organisaties de (on)mogelijkheden van PPM aan het ontdekken zijn. Doordat die organisaties niet mee hebben gedaan blijkt uit het onderzoek een (te positief) gekleurd beeld van de algemene stand van zaken in de zorgsector. Onze voorlopige conclusie was: Als zorgorganisaties het doen, dan doen ze het lang zo slecht nog niet. Daarbij hoort dus de kanttekening dat dit geldt voor de organisaties die mee hebben gedaan met het onderzoek. Hun opgetelde scores waren doorgaans wel onder het landelijke gemiddelde, maar niet schrikbarend veel lager. Zouden we daar de scores bij optellen van de organisaties die niet mee hebben gedaan omdat zij zichzelf daartoe nog niet ‘bekwaam’ achtten, dan ontstaat een veel minder positief beeld van de stand van zaken van PPM in de zorg ten opzichte het landelijk gemiddelde.

Vergelijkbaar met de andere sectoren is het feit dat in de zorg in het kader van PPM ook wordt geworsteld met resource-, afhankelijkheden- en benefitsmanagement. Op deze drie onderwerpen scoren organisaties uit alle hoeken van de samenleving structureel lager. Misschien valt dit deels te verklaren uit het feit dat dit ook ongelofelijk ingewikkelde organisatievraagstukken zijn, ongeacht de sector.

Laten we afsluiten met een positieve noot: Uit het onderzoek blijkt dat ook als het gaat om projecten iedereen gemotiveerd is om een bijdrage te leveren omdat het eindresultaat ertoe doet. Daarmee valt een boel goed te maken, maar laten we hopen dat zorgorganisaties geleidelijk aan wel bewust bekwaam gaan worden op gebied van PPM. Laat het niet aan jou liggen: Gebruik de checklist PPM of sprekers uit ons netwerk om bestuurders, directieleden en managers bewust te maken van het feit dat ze hun PPM serieus moeten nemen. Weet vervolgens via ons netwerk (ervarings-)deskundigen te vinden die je organisatie bekwaam kunnen maken. Of ga gewoon zelf aan de slag: Begin met het vinden van een bewuste ‘sponsor’ aan de top, krijg tijd om zaken te gaan regelen en vind in de praktijk uit hoe bewust bekwaam PPM beter projectmanagement en daarmee betere zorg oplevert.

December 2018, John van Rouwendaal
Share by: