Blog 9: ManagementAdvies van het Eramus MC

ManagementAdvies van het Eramus MC


Veel organisaties in de zorg zullen de volgende stellingen herkennen: 
  • We hebben te veel projecten!
  • Veel projecten zweven!
  • Er is te weinig aandacht voor executie en borging.
  • We laten te veel kennis weglekken.
Op het Projectmanagement in de Zorg congres 2018 deed Gerard Jansen van Rosendaal uit de doeken hoe het Erasmus MC een en ander heeft opgelost door een intern organisatieadviesbureau op te richten: ManagementAdvies. De organisatieadviseurs van ManagementAdvies zijn partner voor complete verander- of verbeterprojecten van het Erasmus MC. Zij doen dat op professionele wijze onder meer via het:
  • Hanteren van een eigen ‘state of the art’ werkwijze
  • Werken met een vast team
  • Focussen op het behouden van kennis en stimuleren van kennisdeling
Vanuit dit organisatieonderdeel worden allerlei projecten uitgevoerd binnen het Erasmus MC voor diverse opdrachtgevers: van Raad van Bestuur tot Servicebedrijf. En met succes, want bij evaluaties scoren ze gemiddeld een acht.

Als belangrijke voordelen voor de organisatie worden onder andere gezien:
  • Adviseurs die overal komen en verbinden
  • Profiteren van elkaars interne ervaringen en het behoud van kennis
  • ‘Alignment’ met de strategie en werkwijze van het Erasmus MC
Helemaal zaligmakend is deze aanpak natuurlijk niet. Bij deze constructie wordt bijvoorbeeld als dilemma ervaren dat je als interne club je lastig net zo onafhankelijk op kunt stellen als adviseurs van buiten. Een ander dilemma, dat Gerard Jansen van Rosendaal noemt, is dat interne adviseurs kritisch moeten zijn om hun profiel scherp te houden, je kunt niet in alles goed zijn. Dus niet alle opdrachten accepteren, maar focus.

Deze manier van organiseren is niet nieuw, maar zij is onzes inziens nog wel ongebruikelijk, althans in de zorg. In andere sectoren komt deze constructie ook al langer voor. Het UBR|I-Interim Rijk bijvoorbeeld vormt een ‘pool’ van flexibele en ervaren professionals op het gebied van informatiemanagement en ICT. De I-professionals van UBR|I-Interim Rijk werken over de volle breedte van de Rijksoverheid aan complexe projecten en programma’s, vooral in de functies van project- of programmamanager en inhoudelijk expert informatiemanagement en ICT. Zowel het Erasmus MC als de Rijksoverheid beschikken over het voordeel dat zij over voldoende schaalgrote beschikken om de constructie van een intern organisatieadviesbureau te kunnen realiseren. Maar waarom zouden bijvoorbeeld samenwerkende zorgorganisaties dat ook niet kunnen?

Het grootste voordeel van een intern organisatieadviesbureau is misschien wel dat de contextuele competenties van haar medewerkers zich bijzonder sterk kunnen ontwikkelen. Immers, de adviseurs bevinden zich voortdurend in grotendeels dezelfde context. Daarbij dient wel opgepast te worden dat deze kracht niet verwordt tot een klacht. Met andere woorden: Hoe voorkom je zelfgenoegzaamheid?

Een risico dat zich bij een flexibele club van interne projectmanagers ook voordoet, is dat het verwordt tot een organisatieonderdeel waar lastige en overbodige medewerkers worden gedumpt. Daar is de organisatie echter zelf bij. Bij het Erasmus MC wordt daarom bijvoorbeeld aan de poort streng geselecteerd en gaat veel aandacht uit naar professioneel werken.

Hoeven zorgorganisaties dan nooit meer iemand in te huren? Misschien zou dat ergens wel ideaal zijn, maar realistisch is het niet. Hoe groot je interne club ook is, soms is gewoon extra capaciteit nodig. Hoe professioneel je club ook is, soms is simpelweg extra kennis nodig. Soms is de dwang van vreemde ogen nodig. Soms is iemand nodig die vaker in andermans keukens rondkijkt. Meerdere zorgorganisaties doen er wel goed aan om serieus te overwegen of een intern organisatieadviesbureau ook iets voor hen is.

Oktober 2018, John van Rouwendaal
Share by: