Blog 8: Keiharde zachte vaardigheden: doorzettingsvermogen

Keiharde zachte vaardigheden: Doorzettingsvermogen


Het thema van het Projectmanagement in de Zorg congres op 18 mei 2021 is ‘Keiharde zachte vaardigheden’. Projectmanagement in de zorg vereist namelijk keihard ontwikkelde zachte vaardigheden. In de aanloop naar het congres beschouwen we daarom in deze serie blogs zachte vaardigheden vanuit het perspectief van projectmanagement in de zorg. In deze blog behandelen we: doorzettingsvermogen.


Dit is een repost, omdat het congres in 2020 vanwege COVID-19 is verplaatst. Dit jaar gaat het congres echter zeker door, want online kunnen we nu juist extra ruimte creëren voor kennismaking én nog meer mogelijkheden bieden voor kennisdeling.


Doorzettingsvermogen staat voor het vermogen van een persoon om een bepaald doel te bereiken, ondanks de tegenslagen die zich daarbij voordoen. Als totale 'projectmanagement nerds' doen we daarom met stichting Projectmanagement in de Zorg af en toe mee aan obstakelraces (ook wel: ‘mud runs’). Die zijn namelijk een prachtige, levende metafoor voor projectmanagement. Daarbij stuit je immers ook op obstakel op obstakel op weg naar de finish. Daarnaast zijn in de projectmanagementcontext begrippen als ‘moddergooien’ en ‘aanmodderen’ ook niet ongebruikelijk. Mijn ultieme gedachte is echter dat: Als we ons sportief kunnen oefenen in het overwinnen van obstakels, dan hebben we daar op de werkvloer vast en zeker profijt van.


Doorzettingsvermogen, in de zin van: de aanhouder wint, vasthoudendheid, vastberadenheid, discipline, etc., is een vaardigheid waarvoor waarschijnlijk de één van nature meer aanleg voor heeft dan de ander. Toch kan men het zeker ook cultiveren. Paul G. Stoltz biedt in Omgaan met tegenslag, praktische tips om hindernissen te overwinnen  een vragenlijst aan om je huidige AQ, antagonismequotiënt, te meten. Dit quotiënt bepaalt in welke mate je weet door te zetten wanneer je tegenslag ontmoet. Als je weet wat je AQ is, dan kun je daarmee gericht aan de slag. Stoltz geeft daarvoor ook diverse handvatten. 


Van recentere datum en wetenschappelijker onderbouwd is het werk van Angela Duckworth met betrekking tot de grit-factor . Duckworth formuleerde de hypothese dat werkelijk succes vooral ontstaat door een speciale mix van volledige overgave en de vastberadenheid om te werken aan lange termijn doelen: grit. Zes kernwaarden bepalen volgens Duckworth iemands grit-factor: hoop, inspanning, precisie, passie, rituelen en prioriteiten. “Enthusiasm is common. Endurance is rare.”


Een specialist in doorzettingsvermogen van Nederlandse bodem is Sander Aarts. Via Niet te Breken  word je mentaal onverslaanbaar door kennis te nemen van de ervaringen en lessen van de Special Forces. Dit boek inspireert en leest weg als een spannend jongensboek (ook voor stoere meisjes!). Als je een bijzonder teamuitje zoekt, check dan zijn Unbreakable Academy.


Aan (oud-)militairen, die inspireren op het gebied van doorzettingsvermogen, is overigens geen gebrek. Erg populair zijn momenteel Jocko Willink en David Goggins . Heel bijzonder vond ik ook het verhaal van Ross Edgley die als eerste mens onlangs rond Groot Brittannië zwom. Doorzettingsvermogen zou tevens een mooi thema kunnen zijn van een Helweek , die enigszins op militaire leest schoeit maar vooral heel praktisch je leven ‘zandstraalt’.


Is doorzettingsvermogen een vaardigheid van bijzonder belang voor projectmanagers? Ja, want projecten komen niet zonder slag of stoot tot stand. Tegen veranderingen ontstaat altijd weerstand, ook al is de verandering nog zo’n verbetering. Dan moet worden doorgezet. Niet tegen beter weten in natuurlijk, maar soms wel tegen heug en meug én aan jezelf voorbijgaand. Helemaal aan het einde van projecten is het een kwestie van doorzetten tot voorbij het einde inzicht is. De laatste loodjes wegen het zwaarst en die tillen zichzelf niet. Dat vergt doorzettingsvermogen, al was het maar om andere te motiveren óók door te zetten.


Is doorzettingsvermogen een vaardigheid van bijzonder belang voor projectmanagers in de zorg ? Nee, want er worden altijd en overal meer projecten gestart dan doorgezet. Maar in de zorg kan de weerstand wel enorme proporties aannemen, bijvoorbeeld omdat op veel plekken conservatisme de cultuur kleurt, en doorzetten kan bijzonder problematisch zijn in een omgeving die bijvoorbeeld niet overal van het elkaar geregeld aanspreken laat staan van het (keihard) afrekenen is.


© 2020-21, John van Rouwendaal


Blijf op de hoogte van volgende blogs in deze serie, van het congres  en meer via de nieuwsbrief van stichting Projectmanagement in de Zorg.

Share by: