Blog 52: IT is de motor van innovatie in de zorg

IT is de motor van innovatie in de zorg


Kent u het nog, de reclameslogan: “melk, de witte motor”? En Joris Driepinter, die zei “3 glazen melk per dag, dat doet het”? Voor het motto “IT is de motor van innovatie in de zorg” geldt iets vergelijkbaars, ook hier is 3x de letter M nodig voor succes, en daar gaat dit artikel over.


1. Moed

Er is moed voor nodig van de IT-professional om met technologische mogelijkheden en IT-toepassingen naar een afdeling in het ziekenhuis te stappen, omdat je het idee hebt dat die toepassing echt waarde heeft voor de arts, de patiënt en de zorg. Om te bedenken dat jouw kennis en ervaring kan bijdragen aan de doelstellingen van het ziekenhuis waar je werkt. Om de vertaling te kunnen maken van apparaten, data en techniek naar de patient journey.

Maar er is ook moed voor nodig om als zorgprofessional in zee te gaan met de ICT-afdeling, omdat je denkt dat technologie, naast je kennis, ervaring en empathie, kan bijdragen aan betere zorgpaden en betere zorg. Om aan collega-zorgverleners te moeten blijven uitleggen waarom de patiënt er echt bij gebaat is om de combinatie van goede zorg en bewezen technologie toe te passen op diagnose, behandeling en nazorg.


2. Meedenken

Innovatie kan alleen succesvol tot stand komen (in de zorg) wanneer we als serieuze gesprekspartners met elkaar samen nadenken over verbeteringen en veranderingen. Wanneer IT-professionals zich kunnen verdiepen in de problematieken van de zorg, in het vakgebied van de artsen, en in de belevingswereld van de patiënten.

Als IT-professional werkzaam in de zorg ben je je altijd bewust van je rol en het belang van de continuïteit van dienstverlening voor het huis. Je werkt 24/7 aan betrouwbaarheid, beschikbaarheid en patiëntveiligheid, en hebt bedrijfscontinuïteit hoog in het vaandel.

Maar daarnaast ben je ook altijd bezig met bedenken hoe toepassingen die in andere sectoren succesvol zijn ook in de zorg zouden kunnen werken.

Maar ook de zorgprofessional moet zich willen verdiepen in de technologische mogelijkheden die er in hoog tempo beschikbaar komen.

Wat kan er nog meer worden verbeterd dankzij het beschikbaar komen van grote hoeveelheden data? Hoe kan de data die patiënten creëren dankzij thuismetingen en wearables nog beter worden aangewend voor betere zorg? Hoe kan artificial intelligence bijdragen aan betere zorg voor de patiënt?


3. Meerwaarde

De hamvraag bij innovatie in de zorg blijft natuurlijk de meerwaarde. Wie heeft er baat bij de innovatie? Wat heeft de patiënt er aan? Hoe gaat deze innovatie de zorg beter, goedkoper, productiever of veiliger maken?

De IT-professional moet bereid zijn om te accepteren dat de aangedragen innovatieve IT-oplossing weliswaar een technologisch hoogstandje is, maar voor de te verlenen zorg geen toegevoegde waarde heeft.

Evenzo zal de zorgprofessional bij elke aanvulling of wijziging van het protocol zich afvragen wat de meerwaarde is. Welke extra informatie levert de verzamelde data? Hoe beïnvloedt de beschikbaarheid van extra data de diagnose? Hoe vergroot deze technologische toepassing de tijdsbesteding die de arts in de spreekkamer heeft voor het gesprek met de patiënt?


Samenvattend kan worden gesteld, dat als IT de motor van innovatie in de zorg wil zijn, er aan bepaalde randvoorwaarden moet worden voldaan. De “3 M’s” die in dit artikel worden genoemd zijn daarvoor belangrijke voorwaarden.

Wellicht had ik ook kunnen stellen dat de “3 M’s” voor innovatie in de zorg staan voor de woorden “Middelen, Macht en Management”, maar dat heb ik bewust niet gedaan. Ik geloof heilig dat met Moed en Meedenken meer kan worden bereikt in de context van de zorg. De lef om ideeën te delen, de bereidheid van verschillende disciplines om met elkaar in gesprek te gaan, de goede ideeën die samenwerking opleveren en de kracht van het samen nastreven van een gezamenlijk doel, zoals betere zorg voor de patiënt, is de Meerwaarde waarnaar steeds weer moet worden gezocht.


© 2021, Daniël Jolink, Manager Portfolio, Project- & Programmamanagement bij het LUMC. Hij schrijft zijn bijdragen in het kader van stichting Projectmanagement in de Zorg op persoonlijke titel.

Share by: